Beseda Desanki Maksimović u Loznici

Beseda Desanki Maksimović u Loznici

Profesor doktor Boško Suvajdžić sa Filološkog fakulteta u Beogradu, jedan od saborskih besednika u Tršiću, nedavno je besedio u kripti nove lozničke crkve, povodom jubileja- trideset godina od smrti naše proslavljene pesnikinje Desanke Maksimović.

Profesor se, izmedju ostalog, osvrnuo i na temu izbacivanja pesama Desanke Maksimović iz školskih lektira, odnosno školskog programa. Istakao je da nijednog trenutka, niko nije bio  protiv toga da se školski program osavremeni i obogati, ali da ipak treba sačuvati neke kanonske i duhovne vrednosti, kojima odiša poezija Desanke Maksimović.

U Vukovom zavičaju, Desanka Maksimović je uvek bila rado vidjen gost. Njen veliki poštovalac i dobar poznanik, bio je upokojeni šabački episkop Lavrentije, koji je o njoj i njenom stvaralaštvu uvek rado govorio i punih 28 godina, dok je bio kadar da hoda, služio pomen na njenom grobu, koji se  nalazi u blizini crkve u njenoj rodnoj Brankovini.

Ova kulturna svetkovina, koju je blagoslovio episkop šabački Jerotej, a organizovali loznički sveštenici i djakoni, samo je deo odavanja počasti  čuvenoj pesnikinji u njenom rodnom kraju.

M R

Оставите одговор