Drugačija školska godina u Republici Srpskoj

Drugačija školska godina u Republici Srpskoj

Nova školska godine, u Republici Srpskoj, počeće, kao i do sada, 1. septembra, a ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić najavila je brojne novine u odnosu na prošlu školsku godinu.

Vlada Republike Srpske obezbediće besplatne udžbenike za gotovo 50 posto osnovaca sa teritorije Republike Srpske, a pravo na besplatne udžbenike imaće i učenici od petog do devetog razreda koji su korisnici prava na dodatak za pomoć, prava na negu drugog lica ili prava na ličnu invalidninu, kao i odlični učenici iz porodica sa četvoro i više dece.

Ministarstvo prosvete i kulture uspelo je da, u proteklom periodu, uz pomoć Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, digitalizuje sadržaje udžbenika od prvog do petog razreda gotovo u potpunosti. Pored toga, planirano je da se u škole uvede aplikacija za filtriranje internet saobraćaja, koja će sve učenike, za vreme njihovog boravka u školi, zaštititi od opasnih i nemoralnih sadržaja na internetu.

Kada je reč o programu mera za jačanje bezbednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i djačkim domovima u Republici Srpskoj, planirano je uvodjenje video-nadzora u škole i djačke domove koji ga nemaju, kao i uvodjenje školskih policajaca u sve obrazovne ustanove. Fakultativni program „Humanost i bezbednost”, sa fokusom na mentalno zdravlje učenika, empatiju, prijateljstvo i nenasilje, biće eksperimentalno uveden u 20 osnovnih i 20 srednjih škola, a sačinjen je i priručnik za nastavnike osnovnih škola, usmeren ka prevenciji nasilja, pod nazivom „Zdravi životni stilovi”.

M R

Оставите одговор