Ministar Žigmanov posetio Šabac

Ministar Žigmanov posetio Šabac

Izvor fotografije: https://sabac.rs/

 

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov danas je posetio Šabac, gde je, nakon sastanka sa gradonačelnikom dr Aleksandrom Pajićem u Gradskoj kući, posetio romsko naselje u Gornjoj Vranjskoj, koje je bilo pogodjeno majskim poplavama. Ministar je imao priliku da vidi kako kuće izgledaju nakon sanacije i da popriča sa ljudima.

Ministar je istakao da Vlada Republike Srbije ima veliku odlučnost da pomogne svim krajevima koji su bili pogodjeni poplavama, te da je prioritet sanacija stambenih objekata i domaćinstava, ali da se uporedo sa tim vrše procene šteta na saobraćajnoj infrastrukturi i poljoprivrednim dobrima. Gospodin Žigmanov je dodao da će Vlada Republike Srbije, rebalansom budžeta, opredeliti sredstva za saniranje šteta od poplava.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić rekao je da je Gradska uprava dala sve od sebe kako bi se, u što kraćem roku, stvorili uslovi da se ljudi vrate u svoje domove i da je zahvalan Vladi Republike Srbije na pomoći što se tiče realizacije programa sanacije, te da je posebno zahvalan ministru što je, zajedno sa njim, izašao na teren da bi video kakav je život ovih ljudi.

Ministar Žigmanov je, na kraju svoje posete, učestvovao u svečanoj ceremoniji dodele ključeva i useljenja 70-oro pripadnika osetljivih socijalnih grupa u 23 novoizgradjena objekta za socijalno stanovanje, koje je Grad Šabac sagradio uz podršku Programa podrške Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji i brojnih drugih partnera. Ministar za ljudska i manjinska prava čestitao je Gradu i partnerima na privodjenju ovog zahtevnog projekta kraju i istakao da ovakvi projekti pokazaju da je Srbija država koja želi da se ostvari socijalna pravda, država koja snažno želi da se ostvari načelo ravnopravnih gradjana.

Gospodin Aleksandar Pajić je naglasio da Grad Šabac vodi odgovornu socijalnu politiku, negledajući na versku i nacionalnu pripadnost, i nivo obrazovanja gradjana, a zatim je i pripadnicima osetljivih socijalnih grupa poželeo srećno useljenje u nove domove.

Svečanosti je prisustvovala i predstavnica Delegacije EU u Srbiji, Elvira Angulo Rodrigez. Ona je istakla da je EU najveći donator u Srbiji generalno, a naročito u oblasti socijalne inkluzije i dodala da joj je posebno drago što ovakav trenutak može da podeli sa svim prisutnim, jer je ovaj projekat pokazatelj da Evropska unija ima pozitivan uticaj na gradjane Republike Srbije.

Program koji se bavi socijalnim stanovanjem i aktivnom inkluzijom sprovodi se u još 18 drugih gradova i opština širom Srbije i kroz njega je 380 porodica započelo novi život.

M R

Оставите одговор