Ministrka zdravlja posetila malozvornički Dom zdravlja

Ministrka zdravlja posetila malozvornički Dom zdravlja

Dom zdravlja u Malom Zvorniku i ambulante u mesnim zajednicama na području malozvorničke opštine ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije, Danica Grujičić, obišla je u ponedeljak, 12. decembra, radi sagledavanja potreba ove ustanove i pružanja podrške unapređenju ulova za primarnu zdravstvenu zaštitu stanovništva u opštini Mali Zvornik.
Ona je ovom priliko rekla da ne postoje mali i veliki domovi zdravlja, već oni koji čine sve što mogu da pomognu osiguranicima i oni koji su manje revnosni, te da malozvornički Dom zdravlja pokušava da, u skladu sa svojim kadrovskim i dijagnostičkim mogućnostima, uradi maksimalno i čestitala zaposlenima na tome.
Ona je navela da je najveći problem u ovoj ustanovi nedostatak kadrova i uputila poziv mladim lekarima da dođu i potraže zaposlenje u Malom Zvorniku, napominjući da postoji mogućnost da dobiju prostor za stanovanje i druge povlastice.
Grujičić je istakla da će Ministarstvo zdravlja intentivno raditi na tome da se značajno poveća plata lekarima opšte prakse, posebno lekarima opšte medicine i poručila mladim lekarima da ne beže od zaposlenja u malim opštinama i opšte medicine i da je samo pitanje vremena kada će ona ponovo prerasti u porodičnu medicinu.
Ministarka je istakla da smatra da je to najbolji način da se ponovo vrati poverenje stanovništva u lekare i medicinu zasnovanu na dokazima i da je u tom smislu veoma važno omogućiti domovima zdravlja odgovarajuće uslove, da što više toga mogu da urade.
Govoreći o uslovima koje ima Dom zdravlja u Malom Zvorniku, Grujičić je navela da je iznenađena činjenicom da u ovoj ustanovi ne mogu da urade alalizu elektrolita, kalijuma, natrijuma i hlora, što su, kako je rekla, analize koje se uobičajeno rade i po nekoliko puta u toku dana i da joj je neshvatljivo da za takve analize pacijenti moraju da odlaze u druge zdravstvene centre.
„To je jedan od elementarnih markera za skrining i karcinoma prostate i to mora da se radi na nivou domova zdravlja, jer je to metoda koja može da se radi“, rekla je ministarka Grujičić, dodajući da isto važi i za hormone štitaste žlezde i da je, u situaciji kada svaki četvrti građanin Srbije ima neki problem sa štitastom žledzdom, neshvatljivo da lekari moraju da zakazuju preglede pacijenata kod endokrinologa da bi dobili analize hormona.
Ona je rekla da tvrdi da je nedostatak odgovarajuće podrške ono što sprečava lekare u domovima zdravlja, posebno one sa velikim iskustvom, da urade mnogo toga što bi mogli kada bi imali neophodnu podršku.
U tom smislu, prema njenim rečima, potrebno je da se analogni rendgen zameni digitalnim, tako da lekari snimke mogu u najkraćem roku proslediti kolegama u koje imaju poverenje radi u Beogradu, Loznici, Novom Sadu ili nekom drugom gradu, dodajući da je sve to povezano i sa digitalizacijom i da podrazumeva postojanje optičkog kabla koji to podržava.
„Elementarna digitalizacija, odnosno optički kabl do svakog doma zdravlja i do svakog sela je nešto što radi Ministarstvo telekomunikacija i informatike i mi imamo jako dobru saradnju“, rekla je Grujičić i zahvalila ministru pomenutog ministarstva na podršci koju pruža Ministarstvu zdravlja, dodajući da ih ubuduće očekuje veliki posao, koji uključuje uniformisanje svih programa u zdravstvu, što će, kako je navela, između ostalog omogućiti, lakši uvid u podatke o broju pregleda određenih dijagnoza u toku dana i na nivou nedelje, kao i o broju pacijenata kod kojih je dokazana maligna bolest, odnosno onih kod kojih je bila samo pod sumnjom.
Ona je navela da su Domu zdravlja potrebni i novi ultrazvučni aparati, prvenstveno ginekološki, kao i bar dva lekara specijaliste, posebno zbog blizine Zvornika (RS – BiH) i potencijalnih pacijenata sa tog područja, dodajući da je velika nesigurnost ako ustanova ima samo jednog specijalistu.
„Gledamo da vratimo medicinu rada u okviru prevencije domovima zdravlja, tako da mogu da obavljaju procenu radne sposobnosti, da završavaju preglede za vozačke dozvole, jer je to sopstveni prihod koji će imati“, navela je ministarka Grujičić, istakavši da masa stvari može da se uradi već sada.
Budući da je opština Mali Zvornik nabavila CT skener, imajući u vidu liste čekanja za skrining na ovom aparatu, Grujičić je rekla da će Ministarstvo zdravlja nastojati da malim domovima zdravlja, koji nisu u sastavu zdravstvenih centara, dozvoli i neke druge oblike veće dijagnostike, dodajući da je skener, danas isto što i ultrazvuk, te da je ovaj aparat od velikog značaja za onkološke bolesnike na ovom području, jer će odmah moći da dobiju skener pluća, trbuha ili kostiju, što je, kako je rekla, veoma važno.
Ministarka zdravlja je ocenila da malozvorničkom Domu zdravlja, u odnosu na broj stanovnika u opštini, nedostaje minimum 6 lekara, kao i medicinske sestre i da će ministarstvo raditi na tome da medicinske sestre sa višom školom i fakultetom budu adekvatno prepoznate u pogledu zanimanja.
Ministarki, Danici Grujičić, prilikom posete, predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, uručio je javno priznanje, povelju opštine Mali Zvornik, dodeljenu u septembru tekuće godine povodom obeležavanja Dana opštine, na ime pomoći pružene u lečenju građana ove opštine.
On je zahvalio ministarki na trudu koji ulaže da pomogne i podrži opštinu Mali Zvornik i njene građane, navodeći da je njena poseta i sve ono što namerava da uradi za stanovnike ovog kraja na planu unapređenja uslova za zdravstvenu zaštitu veoma značajni i da se po prvi put dešava da neki ministar zdravlja dolazi u ovako detaljanu posetu i obilazak Doma zdravlja.
Grujičić je odgovorila da u opštini Mali Zvornik ima i familiju i prijatelje i da joj je veoma stalo da na ovom području bude urađeno sve što može.
Ona je navela da vidi da su zaposleni u Domu zdravlja veoma iskusni, da se veoma trude i rade sa velikom voljom.
Nakon obilaska Doma zdravlja, ministarka je sa direktorkom ustanove i čelnicima opštine Mali Zvornik obišla područne ambulante u mesnim zajednicama.
U delegaciji sa ministarkom zdravlja, Danicom Grujičić, u poseti Domu zdravlja i opštini Mali Zvornik bio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Mirsad Đevlek i Dr Jugogoslav Kelečević, predstavnik Sektora za organizaciju zdravstvene službe.

admin

Оставите одговор