Novine u obrazovnom sistemu Republike Srbije

Novine u obrazovnom sistemu Republike Srbije

Vlada Republike Srbije usvojila je predložene izmene zakona o obrazovanju, koje za cilj imaju povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu, kako bi se u što većoj meri uticalo na smanjenje i prevenciju nasilja.

Usvojene izmene zakona dozvoljavaće, izmedju ostalog, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika udje u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, kao i mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana, u slučaju teže povrede obaveza učenika.

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vodjenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja.

Zakonskim rešenjima, koje je usvojila Vlada Republike Srbije, predvidjeno je i smanjenje broja učenika u odeljenjima od sledeće školske godine, na maksimalno 28 učenika po odeljenju.

Jedna od izmena i dopuna zakona predvidja da se rok za početak sprovodjenja državne mature odlaže za školsku 2025/2026. godinu.

M R

Оставите одговор