Proba državne mature zakazana za 31. maj

Proba državne mature zakazana za 31. maj

Učenici treće godine srednjih škola, 31.maja, polagaće probnu državnu maturu , ali samo test iz srpskog jezika dok se od ostalih predvidjenih testova odustalo, s obzirom da je iz Ministarstva prosvete najavljeno da će matura biti pomerena tek za 2026. godinu. Pismeni ispit počinje u devet časova i traje 3 sata. Rezultati se ne ocenjuju, ali nastavnici mogu da upišu ocenu djaku koji je probni test dobro uradio.

Odluka o uvodjenju državne mature doneta je prebrzo, smatraju zaposleni u obrazovanju, ali i srednjoškolci, koji su u Beogradu imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima ministarstva. Kao razlozi za odlaganje državne mature navedeno je da ne postoje zbirke za pripremu, nisu jasno definisana pravila niti data objašnjenja šta se tačno polaže, nisu završeni programi za pregled i samo sprovodjenje državne mature, a sami fakulteti uglavnom su ostali pri svojim prijemnim ispitima kao jedino merodavnima za upis.

Jedan od razloga za odlaganje državne mature su i tragični dogadjaji u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Probnu maturu će sada polagati oko 66 000 učenika iz 509 javnih i 70 privatnih srednjih škola na teritoriji cele Srbije.

M R

Оставите одговор