Proglašena vanredna situacija u Loznici

Proglašena vanredna situacija u Loznici

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje zbog velike količine padavina u donjem Podrinju i Mačvanskom okrugu ističući da je stepen upozorenja za ovo područje podignut na najviši nivo.

Danas, 31.05.2023.godine u 8 časova održana je druga vanredna sednica Štaba za vanredne situacije grada Loznice na kojoj su sva angažovana lica, preduzeća i ustanove podnele izveštaj.

Polazeći od stanja na terenu i dalje moguće opasnosti od izlivanja vodotokova, Gradski štab za vanredne situacije doneo je zaključak o predlogu gradonačelniku za donošenje odluke o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Loznice, što je nakon toga i učinjeno. Imajući u vidu da je ovo područje označeno kao područje rizika, crvenim meteo alarmom, Gradski štab za vanredne situacije grada Loznice će sve vreme biti angažovan, prvenstveno na terenu, i nalaziće se u tzv. „stalnom” zasedanju.

Kako saopštava Štab, snabdevanje vodom i strujom se odvija nesmetano, kao i saobraćaj pošto su sanirani putni pravci u ugroženim mesnim zajednicama. Angažovani su svi kapaciteti sistema za smanjenje rizika od katastrofa, resursi javnih preduzeća „Naš dom”, „Vodovod i kanalizacija’’ i „Loznica razvoj’’, ukupno pedesetak osoba, po deset pumpi za crpljenje vode i radnih mašina i više prevoznih sredstava. Radni timovi angažovani su na na praćenju stanja na terenu, preduzimanju mera zaštite i spasavanja i otklanjanju posledica.

Štab je preduzeo i niz dodatnih mera medju kojima je priprema hiljadu vreća peska i njihovo dopremanje na kritične tačke, dostavljanje stotinu paketa sa hranom najugroženijim porodicama, obezbeđivanje cisterni sa vodom za piće na nekoliko ugroženih mesta i neprekidno dežurstvo u Situacionom centru Gradskog štaba za komunikaciju sa gradjanima i davanje uputstava. Takodje je pojačan rad Komunalne policije i odredjen deo vozila Doma zdravlja za prevoz pacijenata koji nisu u mogućnosti da svojim vozilima dodju do zdravstvenih ustanova.

Sve probleme u vezi sa poplavama gradjani Loznice mogu prijaviti na brojeve telefona: 015/879-198 i 064/8735238.

M R

Оставите одговор