U Banja Luci održana protestna šetnja protiv femicida

U Banja Luci održana protestna šetnja protiv femicida

Danas je, u Banja Luci, održana protestna šetnja protiv femicida u znak podrške svim ženama koje proživljavaju neku vrstu nasilja. Učesnici protestne šetnje su prošetali ulicama Banja Luke noseći transparente sa natpisima: „Ne nasilju”, „Državo stidi se”, „Stop femicidu”, „Institucije reagujte”.

Naime, žene se uspešno bore sa svim predrasudama, uspešne su u svojim poslovima i hrabro koračaju kroz život, ali se mnoge od njih u svojoj kući suočavaju sa nekom vrstom nasilja, a ono što je posebno zabrinjavajuće jesu brutalna ubistva žena koja su sve češća u poslednje vreme. Slučaj koji je naročito potresao čitav region jeste onaj od pre nekoliko dana kada je Nermin Sulejmanović, u Gradačcu, ubio svoju suprugu Nizamu Hećimović pred njihovim detetom.

Gorica Ivić, ispred fondacije „Udružene žene”, ističe da ovom šetnjom poručuju da nijedna žena ne sme da strada zbog dugogodišnjeg nasilja i da nijedna žena ne sme da bude žrtva femicida, te da je država u obavezi da spreči da dodje do bilo kakve vrste nasilja, a ukoliko i dodje, potrebno je da uradi sve da zaštiti ženu kao i sve one koji trpe nasilje. Gospodja Ivić apeluje da se nasilje što više prijavljuje i u što kraćem roku suzbije.

M R

Оставите одговор