Uručene nagrade „Dr Draga Ljočić” u Tršiću

Uručene nagrade „Dr Draga Ljočić” u Tršiću

Srpska kraljevska akademija nauka i umetnosti, na svečanosti u Naučno-obrazovnom i kulturnom centru „Vuk Karadžić“, u Tršiću, uručila je, nedavno ustanovljeno, priznanje „Dr Draga Ljočić“ zaslužnim zdravstvenim radnicima, humanistima, zadužbinarima i rodoljubima iz Srbije i Republike Srpske.

Draga Ljočić je bila jedna od tada retkih fakultetski obrazovanih žena u Evropi, žena poručnik iz ratova, humanistkinja, zadužbinarka, borac za ljudska prava i ravnopravnost polova, i prva lekarka u Srba.

Vladimir Mitrić, rodjeni Lozničanin i član Srpske kraljevske akademije nauka i umetnosti, istakao je da je, imajući u vidu koliko su žene zastupljene na svim poljima života i rada u Vukovom kraju, za razliku od nekih drugih sredina, bilo prirodno da prva dodela ovog visokog priznanja bude upravo u Tršiću. Gospodin Mitrić je dodao da će nagrada „Dr Draga Ljočić” postati tradicionalna manifestacija regionalnog karaktera, koja će pozdraviti sve ljude koji vredno rade i koji, svojim zalaganjem i trudom, zaslužuju ovo priznanje.

Milena Manojlović Knežević, predsednica Skupštine grada Loznice i Ljubinko Djokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, pozdravili su goste, čestitali nagradjenima, izražavajući radost i sreću što se prva priznanja posvećena znamenitoj Srpkinji dodeljuju upravo u Tršiću.

U okviru svečane akademije, priredjena je izložba posvećena dr Dragi Ljočić i emitovan kratki dokumentarni film o ovoj humanistkinji. Autorka izložbe i filma je Šapčanka, Aleksandra Delić.

 

 

M R

Оставите одговор