Uskoro počinje „Kočićev zbor” u Banja Luci

Uskoro počinje „Kočićev zbor” u Banja Luci

Svečano otvaranje ovogodišnjeg „Kočićevog zbora” biće održano 25. avgusta u Parku „Petar Kočić”, kada će biti i položeni venci na spomenik našeg istaknutog književnika. Ovom prilikom biće dodeljena nagrada „Zmijanjče”, za najbolje mlade pisce iz osnovnih škola u Republici Srpskoj.

U okviru prvog dana manifestacije nazvanog Dan istine, od 19 časova biće otvorena izložba „Kultura na frontu-kultura u periodu 1992-1995. godine” u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, dok će u porti Hrama Hrista Spasitelja glumci govoriti Kočićeva dela. Od 20 časova, u Banskom dvoru biće održana svečana akademija, prilikom koje će biti uručena „Kočićeva nagrada”.

Drugi dan nazvan Dan slobode, donosi raznovrsne sadržaje, pa će tako posetioci biti u prilici da učestvuju u radionici veza i prisustvuju promociji Zmijanjskog veza, pogledaju slikarske izložbe i izložbe fotografije, druže sa piscima i književnicima, probaju jela tradicionalne kuhinje i svašta nešto drugo. Tog dana, na zborištu u Stričićima biće održan prvi deo bodljavine bakova za nagradu „Jablan”.

Završnog trećeg dana, Dana otadžbine, biće održan bogat kulturno-umetnički program i obraćanje besednika i dobitnika „Kočićeve nagrade”. Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim veštinama i sportovima, kao i drugi deo bodljavine bakova, te dodela nagrade „Jablan”.

Ovogodišnji „Kočićev zbor” biće završen koncertom na tvrdjavi Kastel, kada će od 20 časova i 30 minuta nastupiti „One tri”.

M R

Оставите одговор