Znamenitosti Loznice

Tršić je mesto u Mačvanskom okrugu, koje se nalazi 7km jugoistočno od grada Loznice. Ovo maleno, pitomo mesto pored stambenih i ugostiteljskih objekata, sadrži i svojevrstan etno-turistički kompleks na otvorenom, posvećen filologu i reformatoru srpskog jezika- Vuku Stefanoviću Karadžiću. U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, Kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, Crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate. Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje na kom se nalazi Vukova spomen kuća. Pored toga, izgradjen je i put od Vukove spomen kuće do manastira Tronoše. Prilikom izrade etno-parka naročita pažnja bila je posvećena želji da se trajno obeleži i sačuva uspomena na Vuka i njegovo delo, kao i da se očuvaju prirodna sredina i prostorne vrednosti, karakteristične za 19. vek. Tršić je najviše posećen za vreme tradicionalnih manifestacija- Vukov sabor i Djački Vukov sabor.  Uredbom Vlade Republike Srbije iz 2019. godine, Tršić je proglašen područjem od izuzetnog značaja.

Manastir Tronoša je ženski manastir šabačke eparhije i nalazi se u selu Korenita, u neposrednoj blizini Tršića, na teritoriji grada Loznice. Manastir je sagradjen davne 1317.godine i predstavlja zadužbinu Katarine (ili Kataline) Arpadović, žene kralja Dragutina Nemanjića. Arhitektura manastira, po stilu, pripada raškoj školi srpske srednjevekovne arhitekture. Manastirski kompleks uz glavnu crkvu, koja je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, čine: Konak sa trepezarijom, Muzej u kome je stalna postavka posvećena ranom školovanju Vuka Stefanovića Karadžića, Izložbeni prostor. Freske koje se danas mogu videti u manastiru Tronoši datiraju još iz 1834. godine. Ispred manastira nalazi se kapela Svetog Pantelejmona sa česmom devet Jugovića. Prema legendi, stari Jug Bogdan i njegovi sinovi su pred odlazak na Kosovski boj prenoćili u manastiru i napili se vode baš sa tog izvora.

Banja Koviljača se ubraja u najpriznatije banje u zemlji i jedno je od najstarijih i najposećenijih lečilišta, a nalazi se u neposrednoj blizini grada Loznice. Poseduje dva lekovita činioca: termomineralnu vodu i lekovito blato. Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači je elitna zdravstvena ustanova u kojoj se sprovodi program medicinske rehabilitacije i lečenja, kao i programi dijagnostike i prevencije. U sklopu ove bolnice nalazi se i odeljenje za rehabilitaciju dece. Još jedna stvar koja krasi ovu cenjenu zdravstvenu ustanovu je wellness centar „Kovilje“. Sa druge strane, Banja Koviljača se, kroz godine, izdvojila kao jedna od najposećenijih turističkih lokacija podrinjskog regiona. Centar prelepog banjskog parka čini grandiozna fontana. Najlepši i najznačajniji objekat ovog živopisnog podrinjskog mesta je banjska dvorana „Kur salon“, otvorena pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra Karadjordjevića, pa stoga ovu banju zovu i „Kraljevska banja“. Brojne kafane, restorani, poslastičarnice, kafe barovi i klubovi će učiniti vaš boravak u ovoj banji još prijatnijim.