OTVORENA IZLOŽBA IKONA U MUZEJU JADRA (video)

U Muzeju Jadra u Loznici, svečano je otvorena prva zajednička izložba ikona grupe autora: Slađane Marinković, Maje Đurović, Borisa Petronića i Vladimira Sekulića.
Umetnici, akademski obrazovani ali različitih likovnih usmerenja, predstaviće tridesetak ikona autentičnog likovnog rukopisa, od klasičnijeg pristupa živopisu koji neguju Maja Đurović i Boris Petronić, do nešto slobodnijeg kod Slađane Marinković i Vladimira Sekulića.

Pored različitog likovnog rukopisa, oni su otkrili da ih povezuje ista nit u poimanju umetnosti te su poželeli da zajednički izlažu. Koncept ove izložbe je da se osnovnom krugu izlagača, koji čine Slađana Marinković, Vladimir Sekulić i Boris Petronić pridoda gostujući umetnik – Maja Đurović, koja će se predstaviti ikonama urađenim u tehnici mozaika.
Sve ikone koje su predstavljene na izložbi su nastale u različitim likovnim tehnikama – od jajčane tempere na dasci, do akrilika, ulja na dasci i mozaika.
Pored otvorenosti za različite likovne tehnike i forme pristupa ikoni, svima njima je zajednička ljubav prema vizantijskoj umetnosti, kao i poštovanje kanona i pravila crkvene umetnosti.
U nadi da će posetioci uživati u izloženim ostvarenjima, pozivamo građane Loznice da posete izložbu.

admin

Оставите одговор