Hidroelektrana „Zvornik“ zabeležila najbolji dnevni rezultat u 67 godina dugoj istoriji

Hidroelektrana „Zvornik“ zabeležila najbolji dnevni rezultat u 67 godina dugoj istoriji

Apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji sa 2.914 MWh električne energije ostvarila je juče Hidroelektrana „Zvornik“, jedna od najstarijih u sistemu „Elektroprivrede Srbije“. To je najbolji dnevni rezultat u 67 godina dugoj istoriji ove drinske hidroelektrane, saopštio je danas EPS.

Novi dnevni rekord je uspeh rada potpuno revitalizovanih agregata na kojima je tokom četvorogodišnje sveobuhvatne revitalizacije, od 2016. do 2020. godine, kompletno zamenjena glavna elektro-mašinska oprema.

Ugrađene su potpuno nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sistem upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sistemi, navodi se u saopštenju. Snaga HE „Zvornik“ povećana je revitalizacijom za dodatnih 30 i sada iznosi ukupno 126 megavata. Revitalizacija je doprinela i manjim troškovima održavanja, značajno je unapređen ekološki aspekt uz dodatno očuvanje životne sredine, a životni vek ove hidroelektrane produžen je za 40 godina.

Iz EPS-a navode da će uprkos veoma nepovoljnoj hidrološkoj situaciji u ovoj godini, koja je uticala na manju proizvodnju hidroelektrana u sistemu EPS, a za HE ‘’Zvornik” je bila jedna od najnepovoljnijih u istoriji, plan proizvodnje ove HE u 2022. godini biće ispunjen.

admin

Оставите одговор