Jubilej lozničke apoteke obeležen izložbom

Jubilej lozničke apoteke obeležen izložbom

Vek i po od otvaranja prve apoteke u Loznici i tri decenije postojanja Apotekarske ustanove u ovom gradu obeleženi su sinoć prigodnom izložbom „Tanka linija- izmedju leka i otrova”, u Muzeju Jadra. Bila je to odlična prilika da se posetioci podsete istorijata apotekarstva, dugog 190 godina.

Autori postavke, koju Lozničani mogu videti narednih mesec dana, su Ivan Stanić, viši kustos i istoričar umetnosti u beogradskom Muzeju nauke i tehnike i njegove koleginice Svetlana Mitrović i Jelena Manojlović.

Ovom prilikom, Ivan Stanić je istakao da su on i njegove koleginice, u saradnji sa Muzejom za istoriju farmacije i Farmaceutskim fakultetom, osmislili multidisciplinarni projekat sa namerom da podstaknu ljude na razmišljanje o fenomenu tanke linije koja razdvaja lek od otrova, a samim tim i o našem odnosu prema prirodi i nauci. Gospodin Stanić dodao je da postavka sadrži 150 izložbenih eksponata, koji su privremeno pozajmljeni iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije, Geografskog muzeja iz Beograda, Narodnog muzeja iz Požarevca, Muzeja Jadra, Rudarsko-geološkog i Hemijskog fakulteta, kao i iz privatnih zbirki.

M R

Оставите одговор