Kulturni procvat Mionice

Kulturni procvat Mionice

U Mionici su u toku radovi na izgradnji Kuće Kolubarske bitke i Pulikinog legata, koji će se nalaziti u sklopu Kulturnog centra u Mionici. Projekat u vrednosti od više od 38 miliona dinara biće finansiran od strane Ministarstva za kulturu, lokalne samouprave i Kabineta za nedovoljno razvijene opštine. Predsednik opštine Boban Janković ističe da je ovo tek početak ulaganja u kulturni život opštine Mionica.

Kuća Kolubarske bitke je projekat od nacionalnog značaja, koji će u 5D formatu prikazivati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom Živojina Mišića. Biće izgradjene verne replike rovova, osmatračnica, orudja i oružja koji su korišćeni u Kolubarskoj bici, i instalirana oprema koja će proizvoditi zvučne i vizuelne efekte koji će dočaravati uslove na bojištu.

Pulikin legat predstavljaće muzej u kome će biti izložena umetnička dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jeftića Pulike.

Značajan podataka koji govori o razvoju kulture u opštini Mionica jeste da je u poslednjih pet godina povećan broj likovnih izložbi i književnih večeri za 30 odsto, a broj posetilaca za više od 25 odsto.

M R

Оставите одговор