Loš kvalitet vazduha u Valjevu

Loš kvalitet vazduha u Valjevu

Prekoračenje graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine u vazduhu, u Valjevu se desilo čak 34 puta od početka godine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“. U izveštaju je navedeno da je najviša srednja dnevna koncentracija za suspendovane PM10 čestice iznosila 94,31 µg/m3 i zabeležena je 13. februara, dok je najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena istog dana i iznosila je 77,60 µg/m3. Maksimalna satna koncentracija suspendovanih PM10 čestica u vrednosti 226,60 µg/m3 zabeležena 18. februara u 18 časova, dok je maksimalna satna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica u vrednosti 154,68 µg/m3 zabeležena 15. februara u periodu od 19 do 20 časova.

Iz organizacije „Lokalni odgovor“ saopštili su da se zagadjenje u vazduhu moglo osetiti i da su pripadnici osetljivih grupa mogli doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje. Tegobe i zdravstvene probleme mogli su osetiti i gradjani Valjeva koji nemaju drugih oboljenja.

Povodom ovog problema, protekle nedelje zasedala je Skupština grada Valjeva. Odbornici su usvojili Odluku o izmeni Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu. Predstavnici organizacije „Lokalni odgovor“ se nadaju da će sa donesenom odlukom o izmeni budžeta, više sredstava biti preusmereno za mere za smanjenje zagadjenosti vazduha u Valjevu.

M R

Оставите одговор