„Momentum- Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije”

„Momentum- Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije”

U Zavodu za javno zdravlje Šabac, održana je konferencija u okviru projekta „Momentum- Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije”, čiji je cilj jačanje poverenja u vakcinaciju kod gradjana Srbije. Na konferenciji se pričalo o tome ko treba da primi vakcinu protiv sezonskog gripa, u kolikoj meri gradjani Srbije gaje (ne)poverenje prema vakcinaciji i kako odgovoriti na njihove nedoumice i najčešća pitanja. Projekat sprovodi Asocijacija Duga u saradnji sa Američkom agencijom za medjunarodni razvoj (USAID).

Konferenciji su prisustvovali Aleksandar Prica, osnivač Asocijacije Duga, dr Stefan Mandić Rajčić, vodja tima na projektu USAID-a, dr Dragoslav Popović, predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije, dr Dragana Radojičić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Šabac, kao i predstavnici opština u kojima će se projekat Momentum implementirati.

Dr Stefan Mandić Rajčić istakao je da se projekat Momentum bavi promocijom zdravih stilova života, a samim tim i vakcinacije, kao najboljeg vida zaštite od odredjenih zaraznih oboljenja. Gospodin Rajčić dodao je da će se projektni tim baviti edukacijom i pacijenata i lekara.

Asocijacija Duga biće odgovorna za edukaciju grupe pacijenata, koju će činiti trudnice i osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima starije od 45 godina. Gospodin Aleksandar Prica naglasio je da će edukacija gradjana biti obavljena kroz set adekvatnih radionica u trajanju od oko 90 minuta, gde će svi učesnici imati priliku da kroz zanimljiv interaktivni rad steknu znanje i razumevanje zašto je prevencija važna, zašto su bitni san, fizička aktivnost i vakcinacija.

Planirana je i medijska kampanja kroz objave na društvenim mrežama i SMS poruke, sa ciljem da što više ljudi dobije informacije o značaju brige o svom zdravlju, vakcinaciji i usmeravanju ka zdravstvenom sistemu za dodatne pitanja.

M R

Оставите одговор