Petrovdan u Dobrom Potoku (video)

Petrovdan u Dobrom Potoku (video)

Petrovdanski sabor u Dobrom Potoku, kod Krupnja, tradicionalna je kulturna manifestacija i smotra folklora koja se svake godine održava na Petrovdan u Dobrom Potoku, crkvenom parku kod crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz 17. veka. Glavni događaj na saboru je igra u kolu gde najspremniji i najveštiji mladić i devojka kao nagradu dobijaju po dukat.
Kapetan Petar Radojlović načelnik sreza Rađevskog poznat po tome sto je srušio zloglasnu tursku tvrđavu Soko Grad, poslednje uporište Turaka u Zapadnoj Srbiji, organizovao je 1898. kod Kapetanove vode u selu Brštica iznad Krupnja nadigravanje momaka i devojaka u narodnom kolu i najbolji su dobijali dukat. Tako je bilo sve do početka Drugog svetskog rata kada se to nadigravanje završilo. U znak sećanja na Petra Radojlovića i ovaj veliki događaj sveštenik Aleksandar Đurđev pre dvadesetak godina obnovio je ovaj događaj u porti svoje crkve u Dobrom Potoku i od tada svake godine na Petrovdan, 12 jula, najbolji igrač i igračica u kolu dobiju po dukat. Sveštenik Aleksandar ističe da dolazi mnogo gostiju sa strane i da ih je svake godine sve više. Ima gostiju iz Francuske, Austrije, Danske, Holandije, Nemačke, Švajcarske. Na ovu mnaifestaciju dolaze naši ljudi iz inostranstva da se podsete naših običaja i uživaju. A dolaze i organizovane grupe iz cele Srbije.
Petrovdanski sabor priređuju Crkvena opština dobropotočka i Turističko-sportska organizacija Krupnja, uz podršku Opštine Krupanj.

admin

Оставите одговор