Počeo jubilarni Medjunarodni susret flautista u Valjevu

Počeo jubilarni Medjunarodni susret flautista u Valjevu

Sinoć od 20 časova, u muzičkoj sali u Valjevu, održan je koncert pod nazivom „Susreti u susretu”, čime je otvoren 25. Medjunarodni susret mladih flautista „Tahir Kulenović”. Tokom nekoliko takmičarskih dana, na podijumu će svoj talenat i svoje umeće pokazati 155 mladih ljudi iz sedam država: Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Bugarske. Ove godine, najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora sa muzičkih akademija iz Beograda, Niša, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije, i najeminentniji profesori flaute srednjih muzičkih škola iz Beograda, Novog Sada i Valjeva, predvodjeni umetničkim direktorom takmičenja, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem. I ove godine, generalni pokrovitelj festivala je Grad Valjevo, a takmičenje su pomogli i Narodni Muzej, Turistička organizacija grada Valjeva i mnogi drugi.

Takmičenje je pokrenuto 1999. godine i predstavlja prvi valjevski festival posvećen umetničkoj muzici, kao i prvo takmičenje mladih talenata na flauti u Srbiji. Za 25 godina trajanja, „Susreti u susretu” su postali najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti.

Susreti će biti zaokruženi u nedelju, 26. februara u 20 časova, koncertom laureata i proglašenjem apsolutnog pobednika. Najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada koju daruje porodica Kulenović.

M R

Оставите одговор