Preporuka Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić

Preporuka Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić

Na osnovu Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. glasnik RS“, br. 87/2018) i Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl. glasnik RS“, br. 129/2007, 83/2014 – dr. zakon, 101/2016 – dr. zakon i 47/2018 i 111/2021 i dr.zakon), Štab za vanredne situacije opštine Bogatić, donosi sledeću:

 

PREPORUKU

 

Svi članovi Štaba ne mogu se udaljavati sa područja opštine Bogatić i moraju biti u svakom momentu dostupni;
Sva preduzeća i ustanove (rukovodioci) od značaja za zaštitu i spasavanje da izvrše proveru ispravnosti građevinskih mašina, ažuriraju spiskove zaposlenih i budu 24 časa dostupni;

Poverenici u MZ Badovinci, Salaš Crnobarski, Crna Bara, Bogatić, Uzveće, Očage, Glušci, Metković, Belotić, Klenje, Sovljak, Glogovac, Banovo Polje i Dublje, a uz pomoć saveta mesne zajednice organizuju praćenje situacije na nasipima i kanalima i o svemu primećenom obaveštavaju na telefon 062/8818-162 i 066/8787-133.

 

Preporučuje se stanovništvu da zbog povećanja vodostaja preduzmu sledeće mere:

 

Vlasnicima kuća, vikendica, koleba i drugih objekata u nebranjenom delu da obiđu i zaštite svoju imovinu.
Da isključe električnu energiju, sklone plinske boce i druge gasne i lako zapaljive uređaje iz objekata u nebranjenom delu.
Šljunkarama da se pripreme za evakuaciju mašina i drugih materijalnih sredstava kao i da ne postavljaju veštačke prepreke u nebranjenom delu.
Da izvrše evakuaciju stoke izvan nebranjenog dela.
Da izvrše sklanjanje košnica iz nebranjenog dela.
Povežu ili uklone svoje plovne objekte.
Stanovništvu da ne bacaju smeće, osoku, šut i drugo u nebranjeni deo kao i u kanalsku mrežu i korita.
Zbog povećanja nivoa podzemnih voda, a ne postojanja vodovodne mreže i kanalizacije preporučuje se stanovništvu, a posebno deci da koriste prokuvanu ili flaširanu vodu.

 

NAČELNIK ŠTABA ZA VS

Branko Danilović

admin

Оставите одговор