„Malim koracima do velikih zvezda“

„Malim koracima do velikih zvezda“

Fondacija Ana i Vlade Divac, zajedno sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, a povodom 100 godina košarke u Srbiji, organizovala je juče dogadjaj „Malim koracima do velikih zvezda“ u OŠ „Vuk Karadžić“ u Novom Sadu.

Osnovci su imali priliku da se druže sa svetskim i domaćim NBA zvezdama Vladem Divcem, Željkom Rebračom, Taž Mek Vilijams Frenklin i Ajzejom Ostin, koji su im preneli svoja iskustva na putu do vrha, koji je počeo baš u školskim klupama.

Pored proslavljenih košarkaša, gostima i učenicima su se obratili i direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ Zorica Zeljković i načelnik gradske uprave za obrazovanje Radovan Kovačević, koji su istakli značaj obrazovanja i škole kao institucije, koja ima ulogu da prepozna interesovanja i potencijale svojih učenika, kao i da ih orhrabri i osnaži u ostvarivanju njihovih želja i mogućnosti.

Posebno je istaknut značaj sporta i podsticanja timskog duha medju učenicima još od najranijeg doba, naglašavajući važnost saradnje škola sa sportskim klubovima, kao i sa roditeljima i trenerima.

„U sportu postaješ bolji čovek, naučiš da poštuješ, da budeš deo tima, da slediš neka pravila. Meni je sport pomogao da budem ovo što danas jesam i postignem ono što želim. U ovim teškim danima koji su iza nas, važno je podsticati decu na solidarnost i zajedništvo i upravo nam je cilj da to promovišemo kroz aktivnosti Fondacije“ izjavio je Vlade Divac, bivši NBA igrač i reprezentativac, osnivač Fondacije Ana i Vlade Divac.

Košarka, sport u kom je naša zemlja jedna od najuspešnijih u svetu, prvi put se u Srbiji igrala pre sto godina, kad je Vilijam Vajland u Beograd doneo prvu košarkašku loptu i održao predavanje u OŠ „Kralj Petar I“. U Vojvodini je nedavno održano prvenstvo Srbije u košarci, a OŠ „Vuk Karadžić“ jedna je od škola koja je iznedrila naše najbolje košarkaše i svetske legende, i čiji su učenici reprezentativci i osvajači medalja, buduće zvezde.

„Motivacije će biti, a nekada i neće, ali disciplina je ono što je potrebno da biste ostvarili svoje ciljeve. Sanjajte velike snove i istrajte u tome da dodjete do njih. Posebna je čast što sam imao priliku da predstavljam svoju zemlju u svetu. Kada se osvrnem na devedesete, shvatim koliku smo energiju dali ljudima u teškim vremenima da nastave dalje i da se bore uprkos svim nedaćama koje su nas u tim vremenima snašle. Zato je košarka važna, ne zbog pobede i medalje, već zbog onoga što budi u ljudima.“ izjavio je Željko Rebrača, bivši NBA igrač i reprezentativac.

Ovaj poseban dogadjaj, koji je bio ispunjen inspirativnim razgovorima izmedju učenika i košarkaških legendi, podržan je od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, i tom prilikom su svoja iskustva sa učenicima podelili i Taž Mek Vilijams Frenklin, dvostruka WNBA šampionka i reprezentativka SAD i Ajzeja Ostin, američki košarkaš, motivišući mlade da se bave sportom i da nikada ne odustaju od svojih snova.

„Posebno je teško biti žena u bilo kom sportu, pa i u košarci. Kod mene su na vagi uvek bila dva tasa, na jednom  porodica, suprug i deca, a na drugom karijera, ali košarka je otvorila novi svet za mene kao ženu i to mi je dalo dodatnu snagu da stignem do svog cilja i postanem jedna od najboljih košarkašica sveta, uz veliku podršku moje porodice“ izjavila je Taž Mek Vilijams Frenklin.

„Kada sam u osnovnoj školi izgubio vid na desnom oku bilo mi je jako teško i razmišljao sam da odustanem, ali ljubav prema košarci vukla me je da nastavim dalje, jer kada padnete najvažnije je da ustanete. U životu je lako odustati, ali pravu ličnost pokazujete kada nastavite dalje“ izjavio je Ajzeja Ostin.

Nakon što su podelili svoje male tajne velikog uspeha, košarkaši su na sportskom terenu zaigrali sa učenicima basket, otkrivši im neke od svojih najslavnijih poteza i trikova.

Ovaj dogadjaj je samo jedan u nizu koji Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje zajedno sa Ambasadom SAD-a na temu 100 godina košarke u Srbiji, gde ćemo upoznavati srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

         

M R

Оставите одговор