Obeležena 109. godišnjica od Cerske bitke

Obeležena 109. godišnjica od Cerske bitke

U Tekerišu je danas obeležena 109. godišnjica od Cerske bitke. Državnoj ceremoniji, u organizaciji Vlade Republike Srbije, Grada Loznice, lozničkog Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojnih atašea Madjarske, Slovačke, Češke i Austrije kao i predstavnici lokalnih samouprava Mačvanskog okruga, udruženja gradjana i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Pre državne ceremonije i polaganje venaca održan je verski obred ispred spomen-kosturnice, podignute u slavu srpkim herojima iz Prvog svetskog rata. Posetioce i goste, najpre, je pozdravio Ljubinko Djokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, koji je ukazao na značaj Cerske bitke i potrebu da se dostojanstveno čuvaju istorija i sećanje na dela junaka izginulih za slobodu naše države. Nakon državne ceremonije i polaganja venaca usledio je prigodan kulturno-umetnički program.

Za sam kraj, svima prisutnima obratio se Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. On je podsetio da je Austrougarska napala Srbiju 12. avgusta 1914. godine i da je napad usledio iz Bosne preko reke Drine, tako da su se prvi na udaru našli Jadar i Mačva, a da je cerska operacija trajala od 12. do 24. avgusta. Ministar je dodao da je naša sveta dužnost da pamtimo da je ovu bitku dobio običan čovek, srpski seljak, isti onaj koji je i izgradio ovu zemlju koja sa ponosom treba da podseća ceo svet da smo na Ceru pokazali kako se brani otadžbina i voli sloboda. Gospodi Selaković najavio je izgradnju memorijalnog kompleksa na vrhu Cera, uz reči da je to zadatak naše generacije i da time našoj deci ostavljamo sećanje i legendu o Cerskoj bici.

Pored državne ceremonije, u čast junacima iz Cerske bitke, u jutarnjim časovima održan je i osmi po redu, marš do Cera. Tradicionalno, povorka je krenula od Crkve Pokrova Presvete Bogorodice i na putu do slavnog Tekeriša, prolazila stazom Lozničkog odreda preko Lipničkog Šora, Kozjaka, Gornjeg Dobrića, Jadranske Lešnice, Joševe, Miline i Trbosilja.

M R

Оставите одговор