Zdravstveno osiguranje za vreme turističkog boravka u 20 zemalja

Zdravstveno osiguranje za vreme turističkog boravka u 20 zemalja

Republika Srbija zaključila je sporazume o zdravstvenom osiguranju njenih gradjana, za vreme turističke sezone, sa 2o zemalja, medju kojima su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Bugarska, dok se Grčka nalazi van ovog spiska. Osiguranici koji putuju u neku od zemalja sa kojom je zaključen sporazum, u slučaju iznenadne bolesti, ne plaćaju troškove lečenja. Osiguranici koji putuju u sve ostale zemlje, u slučaju iznenadne bolesti, moraju platiti troškove lečenje, koji će im, po povratku u Srbiju, biti refundirani, ukoliko troškovi ne prelaze vrednost od 15.ooo evra i ukoliko je osigurano lice prethodno pribavilo potvrdu od RFZO-a.

Da bi osigurano lice dobilo potvrdu RFZO-a, potrebno je da mu prethodno izabrani lekar popuni obrazac- Nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju. Za decu je potrebna i potvrda izabranog stomatologa o stanju zuba. Ovaj obrazac može se preuzeti u Filijali ili sa sajta RFZO-a. RFZO će izdati Potvrdu na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije, da lice ne boluje ili da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da se osigurano lice ne nalazi u stanju koje bi, ubrzo po dolasku u inostranstvo, zahtevalo duže lečenje.

Potvrda RFZO se izdaje najduže za period do 90 dana od dana izdavanja, a izdavanje se obezbedjuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko osigurano lice smatra da je procedura za dobijanje potvrde komplikovana, na šalteru Filijala i ispostavama  RFZO-a može nabaviti polisu za put u inostranstvo, za sebe i svoju porodicu, po povoljnim cenama.

M R

Оставите одговор